PROFIBUS

PROFIBUS er fortsat verdens mest succesfulde feltbus med langt flere installerede noder end med andre bussystemer. En stor del af noderne findes i procesindustrien i form af PROFIBUS PA.
Ved hjælp af en standardiseret og fabrikatuafhængig, brugerorienteret kommunikationsprotokol understøtter PROFIBUS feltbusløsninger både fabriksautomation og procesautomation samt motion control-applikationer og sikkerhedsrelaterede opgaver.

Konsistent og applikationsorienteret
PROFIBUS er feltbusstandarden til automatisering fra organisationen PROFIBUS & PROFINET International (PI). Gennem et enkelt buskabel skaber PROFIBUS forbindelse fra mastersystemer som f.eks. PLC og Industri-PC til decentrale feltenheder (IO-units, sensorer og aktuatorer) på ”fabriksgulvet”. Konsistensegenskaberne i PROFIBUS er skabt ved at bruge en enkel, standardiseret, brugerorienteret kommunikationsprotokol (benævnt PROFIBUS DP), som er ens uanset om den skal understøtte feltbusløsninger i fabriksautomation, i procesautomation, til motion control-applikationer eller til sikkerhedsrelaterede opgaver.
PROFIBUS er struktureret i lagdelte moduler med selve protokollen som den centrale del. Denne udvides med applikationsspecifikke lag til transmission, teknologiorienteret anvendelse (“applikationsprofiler”) og teknikker samt interfaces til at danne komplette PROFIBUS-løsninger til specifikke industrielle brancher.
For at sikre korrekt samspil mellem de mange enheder i et automationslandskab skal de grundlæggende device-funktioner og -tjenester matche med hensyn til kommunikation, funktionalitet og specifikke brancheløsninger. Disse specialfunktioner skabes ved hjælp af “applikationsprofiler”, der relaterer til udstyrsvarianter eller særlige brancheorienterede krav, f.eks. procesautomatisering (PA Devices), Motion Control (PROFIdrive) eller integration af HART-enheder (HART på PROFIBUS).

Den “hybride” faktor på PROFIBUS
PROFIBUS dækker fabriksautomation og procesautomation med den samme gennemgående kommunikationsprotokol og muliggør derfor blandede (hybride) applikationer, der ofte ses i den farmaceutiske industri, i fødevare- og nydelsesmiddelindustrien eller i vand- og spildevandsapplikationer. Her findes kontinuerlige processer som f.eks. blanding eller tørring, som ofte ses sammen med diskrete applikationer såsom identifikation, transport eller pakning. Her er den fælles kommunikationsprotokol PROFIBUS DP kombineret med specifikke applikationsprofiler og giver store fordele: Både procesautomationen og fabriksautomationens kommunikationsnetværk kan forbindes til samme kabel. Andre bussystemer fokuserer meget på enten procesautomationen eller den diskrete automation, så man altid er nødt til at bruge flere feltbusser i samme anlæg, hvilket betyder ekstra udgifter til kabling, hardware, uddannelse, vedligeholdelse og support. PROFIBUS er alene om at levere ét koncept, som kan anvendes i begge sektorer.
PROFIBUS DP er den centrale del i et automationshieraki og fører kommunikationsdata mellem en controller og feltenheder – hovedsageligt i fabriksautomationen. Nedad kan en PROFIBUS PA-streng forbindes via en kobler eller anden interfaceunit til områder med applikationer til procesautomatiserings (PA), f.eks. i eksplosionsfarlige miljøer. Opadtil er controlleren tilsluttet PROFINET som systembus og med interfaces til MES- og ERP-niveauerne. PROFIBUS PA segmenter kan også tilsluttes direkte til PROFINET via en bridge proxy teknologi.

PROFIBUS er still going strong
Mange har den holdning, at PROFIBUS-udstyr er forældet efter fremkomsten af det langt stærkere PROFINET. Det er absolut ikke tilfælde, og hvis man ser på salgstallene (seneste tal er fra 2018) så er der i dette år solgt ikke mindre 2,4 millioner nye PROFIBUS-noder. Det betyder, at der nu er installeret ca. 61 millioner PROFIBUS-noder.